Putovní přednášky 2013
Témata přednášek

Na každé škole se můžeš těšit na výběr z těchto přednášek:

Obecná informatika

Jádro výuky informatiky na VŠ. Jaký je vztah mezi problémem, postupem jeho řešení (čili algoritmem) a programem. Jak porovnávat efektivitu algoritmů a proč je důležitá. Jednoduché algoritmy a jejich rozbor. Rekurze, třídění a určování časové složitosti.

Hledání cest

Jak najít cestu ven z bludiště? A jak najít tu nejkratší? Podíváme se, jak takovou úlohu řeší člověk a jak počítač. Bludiště ale není jediný případ, kdy potřebujeme najít správnou cestu. Naučené algoritmy aplikujeme i na příklady, které s hledáním cest zdánlivě nemají nic společného.

Vyhledávání v textu

Všichni ho využíváme skoro každý den, ale jak vlastně funguje? Jak rychle najít výskyty jednoho nebo i více slov v textu a co když se jejich výskyty navíc překrývají? Ukážeme si, jak v principu funguje fulltextové vyhledávání a jak nám Google může tak rychle vrátit výsledky, aniž by musel projít celý web.

Automaty

Představíme automaty jako modely pro "programování" bez potřeby programovacího jazyka. Naučíme se, co je konečný automat nebo Turingův stroj, ukážeme si, jak se formálně definují a jak s jejich pomocí třeba hledat řetězce nebo ověřovat dělitelnost čísla. Ukážeme si i, jak lze pomocí automatu ověřovat správnost počítačového programu nebo v něm hledat chybu.

Umělá inteligence

Povíme vám, jak přimět počítač, aby se učil. Tím dokážeme rozlousknout problémy, jejichž řešení třeba ani nedokážeme počítači pořádně vysvětlit – naprogramovat. Povíme si o genetických algoritmech a neuronových sítích a nezatajíme vám ani souvislosti se skutečným fungováním genetiky a mozku v biologii.

Teorie her

Co mají pyromani a matematici společného? Rádi si hrají se zápalkami. Matematické hry jsou ovšem bezpečnější a zajímavější. Ukážeme si několik kombinatorických her (od odebírání zápalek po piškvorky) a k některým z nich výherní nebo alespoň neprohrávající strategie. Po absolvování této přednášky byste v těchto hrách neměli najít soupeře.

(Ne)bezpečnost v počítačových sítích

Stručný úvod do fungování sítě. Protokoly TCP/IP a ARP. Co je paket, jak data najdou svoji cestu k cíli a jak je útočník může zachytávat i měnit. Praktické ukázky hackování běžné sítě od MITM po převzetí (třeba emailového) účtu. Jak se tomu všemu lze bránit, pokud to vůbec jde.

Od algoritmu k procesoru

Jak vlastně počítači vysvětlíme, co po něm chceme? Podíváme se na různé druhy "popisů pracovního postupu": od (ne)formálních slovních zápisů přes programovací jazyky vysoko a nízkoúrovňové po fungování procesoru na elektronické úrovni. Jakou cestu musí náš nápad urazit od první myšlenky k výstupu na obrazovce? Čím se liší počítačové jazyky od přirozených a k čemu je dobré mít různě podrobné vyjadřovací prostředky?

Šifrování

Své zprávy šifroval už Caesar. Od té doby šifrovací algoritmy výrazně pokročily. Povíme si, jaký je rozdíl mezi symetrickou a asymetrickou šifrou. S problematikou šifrování souvisí i elektronický podpis, jehož matematické pozadí si také ozřejmíme. Dozvíme se něco i o hranicích možností jednotlivých metod šifrování.

Závěrečný povídací blok o studiu nejen na MFF

Jaké je studium informatiky a jeho specifika na MFF. Teoretická versus praktická výuka a pro koho se která hodí. Rozdíly mezi MFF UK a FEL ČVUT, jak je vidí studentka obou fakult. Jaké je to s informatiky na trhu práce?