Putovní přednášky 2014
Přednášky

Hostující škola si vždy vybírá z nabídnutých přednáškových programů, které sestavujeme z následujícího výběru přednášek:

Obecná informatika

Jedná se o úvodní přednášku zavádějící základní pojmy. Je zařazená na začátek každého programu.

Čas od času potřebujeme vyřešit nějaký výpočetní problém, od hledání nejkratší cesty v mapě po prohledávání internetu. Na poněkud jednodušších příkladech si ukážeme, že obvykle existují různé postupy, jak něco spočítat (takzvané *algorimty*) a občas se liší třeba tím, že jeden doběhne do vteřiny, zatímco druhý by počítal desítky let. Naznačíme si, jak se algoritmy vymýšlí, jak se porovnává jejich rychlost a jak se někdy dají zrychlovat.

Hledání cest

Jak najít cestu ven z bludiště? A jak najít tu nejkratší? Podíváme se, jak takovou úlohu řeší člověk a jak počítač. Bludiště ale není jediný případ, kdy potřebujeme najít správnou cestu. Ukážeme si, že úplně stejné algoritmy lze použít na problémy, které s hledáním cest zdánlivě mnoho společného nemají, např. hledání nejrychlejšího spojení v jízdním řádu či řešení logických hlavolamů.

Vyhledávání v textu

Jak efektivně najít všechny výskyty nějakého slova v obrovském množství textu? Ukážeme si algoritmus v praxi sice nepříliš používaný, avšak představující mnoho užitečných základních triků. Ty se pak dají zužitkovat i ve složitějších algoritmech, například používaných internetovými vyhledávači. A jak už jsme zvyklí, i v oblastech s vyhledáváním příliš nesouvisejících.

Umělá inteligence

Povíme vám, jak přimět počítač, aby se učil. Tím dokážeme rozlousknout problémy, jejichž řešení třeba ani nedokážeme počítači pořádně vysvětlit – naprogramovat. Povíme si o genetických algoritmech a neuronových sítích a nezatajíme vám ani souvislosti se skutečným fungováním genetiky a mozku v biologii.

Teorie her

Co mají pyromani a matematici společného? Rádi si hrají se zápalkami. Matematické hry jsou ovšem bezpečnější a zajímavější. Ukážeme si několik kombinatorických her (od odebírání zápalek po piškvorky) a k některým z nich výherní nebo alespoň neprohrávající strategie. Po absolvování této přednášky byste v těchto hrách neměli najít soupeře.

(Ne)bezpečnost v počítačových sítích

Stručný úvod do fungování sítě. Protokoly TCP/IP a ARP. Co je paket, jak data najdou svoji cestu k cíli a jak je útočník může zachytávat i měnit. Praktické ukázky hackování běžné sítě od MITM po převzetí (třeba emailového) účtu. Jak se tomu všemu lze bránit, pokud to vůbec jde.

Od algoritmu k procesoru

Počítač se od většiny zařízení liší tím, že dokáže téměř cokoli, co si vymyslíme a umíme dostatečně dobře popsat. Jak je to vůbec možné? Jak vypadá takovýto "popis" alias program? Čím se programovací jazyky liší od lidských a od sebe navzájem? Zabrousíme též do základních principů, na kterých počítače fungují.

Šifrování

Své zprávy šifroval už Caesar. Od té doby šifrovací algoritmy výrazně pokročily. Povíme si, jaký je rozdíl mezi symetrickou a asymetrickou šifrou. S problematikou šifrování souvisí i elektronický podpis, jehož matematické pozadí si také ozřejmíme. Dozvíme se něco i o hranicích možností jednotlivých metod šifrování.

Diskrétní matematika

Představte si, že by nebyla jiná než přirozená čísla. Takovým světem se zabývá diskrétní matematika. Co nás v něm čeká? Všechny zlomky se vždy zázračně vykrátí a k vyřešení i těžších úloh stačí chápat sčítání a násobení. Proč se učit vzorečky nazpaměť? Vždycky se dají snadno odvodit. Matematika nikdy nebyla zábavnější!

Závěrečný povídací blok o studiu nejen na MFF

Jaké je studium informatiky a jeho specifika na MFF. Teoretická versus praktická výuka a pro koho se která hodí. Rozdíly mezi MFF UK a FEL ČVUT, jak je vidí studentka obou fakult. Jaké je to s informatiky na trhu práce?