Podzimní soustředění KSP 2023

Jednoho krásného svátečního podvečera nám dorazil email od krále Karola, syna Prefixa, který nás zval do svého Království strmých pahorků, ucházet se o ruku své dcery, krásné spanilé princezny. Nedbali jsme toho, že email vypadal jako scam, a za vidinou koruny, slávy a peněz jsme se vydali na výpravu do Koberova mlýna u Zblovic.

Po příjezdu na hranice jsme zjistili, že spolu s námi se o princezninu ruku plánují ucházet další nápadníci – James Bond, Víla Amálka, Marigold, Legolas a Kofolový Joe. Společně s nimi jsme si prošli byrokracií na hranicích, zaplatili zlým celníkům a filozofovali o existenci princezny. Následně jsme se vydali na cestu do centra království, Málem jsme u toho skončili v otroctví a nakazili se morem, ale nakonec jsme přece jen dorazili, potrénovali šerm, lukostřelbu a plížení laserovými sítěmi, a následně nás král slavnostně přivítal.

V místní krčmě jsme pomohli nešťastnému barmanovi rozlišit jednotlivé druhy Kofol. Bylo to právě včas. Vzápetí si ke stolu přisedl James Bond žádaje melounovou Kofolu „protřepat, nemíchat“. To rozlítilo Kofolového Joa, jenž zásadně odmítal jinou než originální Kofolu. Situaci se pokusila zachránit Víla Amálka, jenže výsledkem bylo jen, že se s nimi rozhádala také, což vyústilo v líté boje o suroviny pro výrobu Kofoly. Celé to vygradovalo až tak, že se James Bond s Kofolovým Joem rozhodli utkat v rytířském souboji. Než se navzájem stihli zmrzačit, vběhl na scénu král, který všem vysvětlil, že o princeznu se nebude bojovat bezhlavými souboji, ale hudbou a uměním.

Další den však Marigold zjistil, že je jediný, kdo alespoň trochu rozumí hudbě, a Legolas proto navrhl smělý plán. Vydáme se do hory Osudu a ukujeme tam magické kazoo. K tomu, aby se nám to povedlo, jsme museli všichni komunikovat, spolupracovat, pomáhat si, řešit šifry a ovládnout a zkombinovat devět základních živlů – oheň, vodu, zem, vzduch, bílou a černou magii, lásku, krásu a Kofolu. Po cestě nás sice sežral dráček Šmáček, protože jsme si spletli západ s východem, a dostali se tak do jeho spárů, ale Hroší bohové se nad námi slitovali a oživili nás. Tím nám umožnili dokončit náš úkol včas, asi hodinu před zavíračkou hory Osudu.

Díky magickému kazoo a nově nabytému hudebnímu umu se nám všem povedla úchvatná hudební vystoupení. Král z nás byl nadšen a potěšeně nám oznámil, že princezna se nyní rozhodne, koho si vezme. K našemu zděšení v tu chvíli vběhl do místnosti hlásný trouba a oznámil, že princezna zmizela.

Okamžitě jsme se chopili svých zbraní a vydali se princeznu hledat. Prošli jsme okolní krajinu, stráně i přehradu, jen na Bítově jsme nebyli, protože se nám nechtělo platit vstupné. Princeznu jsme sice nenašli, ale dorazili jsme do Ameriky, odkud jsme dovezli čokoládu a kulaté, špičaté i placaté brambory.

Když už jsme byli s nadějemi na nalezení princezny v koncích, napadlo Kofolového Joa, že bychom mohli zkusit pomocí kuliček spočítat pozici princezny. Po chvilce se nám povedlo rozchodit kuličkový počítač, který měl pozici princezny vydat. To se nestalo, místo toho nám však vydal pozici několika zajímavých míst. Když jsme daná místa prozkoumali, zabředli jsme do příběhů loupežníků, čarodejnic a hraběte, odnesli si něco z hodin magie a navštívili dračí sluj. Z příběhů jsme vystopovali pět princezen, z nichž jedna byla zakleta v medvěda, ale ukázalo se, že ani jedna z nich není ta pravá. Z toho nám vyplynulo jediné. Král nás obelhal a princezna neexistuje. Legolas s ostatními nápadníky se rozhodli si to nenechat líbit a vyhlásili revoluci. My měli možnost si vybrat, na čí stranu se přidáme, a nakonec jsme si odhlasovali, že se obrátíme ke králi zády a přidáme se na stranu revoluce.

Následujícího dne jsme se probouzeli plni nadšení a euforie. Plni naděje a očekávání lepších zítřků jsme skandovali hesla jako „konec sprosté přetvářky“ a „už žádná další kaše“. Jenže se to celé zvrtlo, král se o naší revoluci dozvěděl a obklíčil nás celou svojí armádou. Aby se dozvěděl, kdo všechno hlasoval proti němu, přiměl nás zahrát si vězňovo dilema o přísady na kaši. Následně nás uvrhl do vězení, kde jsme byli neustále někam vláčeni strážnými, vyslýcháni neurotickými dozorci a házeni do lví jámy. Naštěstí se nám podařilo zjistit, že ve věznici se dopouštějí smrtelných hříchů – pijí Pepsi, nejedí kaši, používají Windows a nosí oblečení modré barvy. Řekli jsme tyto informace knězovi, ten vězení z boží vůle rozpustil a seslal na něj kletbu Hroších bohů. Pomohli jsme tak nápadníkům přemoci krále, ale těsně předtím, než Legolas svým mečem odňal králi hlavu od těla, vběhla do místnosti skutečná princezna, aby zastavila toto šílenství. Nápadníci, vědomi si svého přehmatu, krále spěšně propustili. Naštěstí nám všem dokázal naše pochybení odpustit. Ukázalo se, že princezna se nemohla mezi námi rozhodnout a že se ještě ani vdávat nechtěla, tak se ze zoufalství schovala.

Na oslavu princeznina návratu král uspořádal ohromnou hostinu, ale ani nápadníci neodešli s prázdnou. James Bond byl spokojen, že se zúčastnil státního převratu, Marigold si zajistil ohromný koncert, Legolas vyjednal spojenectví v boji proti temným silám ve Středozemi, Kofolový Joe zařídil, že všechny královské lihovary začnou vyrábět Kofolu, a Víla Amálka se stala královou správkyní peněz. A my? Pro nás jsou princezna kamarádi, které jsme po cestě získali.

Program a fotky

Den Dopoledne Odpoledne Večer a noc
Sobota Cesta na objekt
Neděle Seznamovačky Přednášky Dobývání Přednášky
Pondělí Přednášky Šifrovačka
Úterý Praktická cvičení Hudební vystoupení Přednášky Táborák
Středa Výlet Přednášky Čajovna
Čtvrtek Turing Tumble Účastnické přednášky Teoretická cvičení Hledání princezen
Pátek Přednášky Únikovka a reflexe Hostina
Sobota Odjezd

Další fotky:

Rozvrh přednášek

DenDopoledne IDopoledne IIOdpoledne/Večer
Neděle Datové struktury pro ještě pokročilejší
Jirka Kalvoda
Beyond worst-case datové struktury
Ríša Hladík
Toky v sítích
Ondra Sladký, Vojta Káně
Textový editor Vim
Jirka Kalvoda, Honza Černohorský
Toulky assemblerem
David Klement, Honza Černohorský
Bioinformatika
Ján „Janči“ Plachý, Kiki Prokopová
Pondělí Distribuované počítání
Ríša Hladík
Pokročilé povídání o Pythonu
Jirka Kalvoda, Lukáš Veškrna
Lambda kalkulus
Dan Skýpala
Stromové algoritmy
Jirka Kvapil, Dan Skýpala
Datové struktury pro pokročilé
Martin „Medvěd“ Mareš
Fourierova transformace
Martin „Medvěd“ Mareš
Úterý Toky v sítích pro pokročilé
Ríša Hladík
Strojové učení
Michal Kodad
Programování v Linuxu
Vojta Káně
Středa Git pro pokročilé
Vojta Káně, Honza Černohorský
Magické algoritmy
Dan Skýpala
Neuronové sítě
Ondra Sladký
Pátek (Meta)programování v LISPu
Martin „Medvěd“ Mareš
Kvantové počitání
Host z IBM
Procesy, vlákna a zámky
David Klement
Herní algoritmy
Michal Kodad
Aproximační algoritmy
Jirka Kalvoda
Transformery
Ondra Sladký

Soustředění podporovali tito sponzoří. Tímto jim velmi děkujeme.

IBM s.r.o.