Putovní přednášky 2023
Přednášky obecně

Přednášky typický trvají pět vyučovacích hodin. Jejich složení bývá následující:

Začátek přednášek se nám osvědčil přibližně od druhé vyučovací hodiny na škole, ale můžeme se po domluvě přizpůsobit.

Nabízené přednášky

Úvod do informatiky

Informatika není jen Word (nebo poslední díl vaší oblíbené počítačové hry), vylepšovat.

Šifrování

Jak bezpečně přenést tajnou zprávu, když nás odposlouchává nepřítel? Jak přesvědčit někoho, že znáte heslo, aniž byste mu ho říkali? Ukážeme si běžné šifrovací techniky, základní myšlenky jejich fungování a občas i trochu matematiky, která za nimi stojí. Stejné techniky mají i spoustu dalších nečekaných aplikací, například v anonymní internetové komunikaci (Tor) či digitálních měnách (Bitcoin).

Umělá inteligence

Povíme vám, jak přimět počítač, aby se učil. Tím dokážeme rozlousknout problémy, jejichž řešení třeba ani nedokážeme počítači pořádně vysvětlit – naprogramovat. Povíme si o genetických algoritmech a neuronových sítích a nezatajíme vám ani souvislosti se skutečným fungováním genetiky a mozku v biologii.

Kurz algoritmizace

Algoritmus je postup, kterým lze řešit problém. V tomto kurzu se naučíte algoritmizovat, tedy přemýšlet o problémech a hledat jejich řešení. Algoritmy jsou všude kolem nás, ať už jde o přípravu jídla, řízení dopravy nebo počítání. Pojďme se naučit algoritmizovat společně!

Umělá inteligence a její vliv na pedagogiku

Na této přednášce se zaměříme na to, jak umělá umělá inteligence ovlivňuje vzdělávání. Povíme si o tom, jaké pozitiní i negativní vlivy má AI na výuku, jaké jsou možnosti využití i rizika.

Úvod do teorie grafů

Tato přednáška bude interaktivní úvod do teorie grafů. V průběhu si ukážame spoustu příkladů a řešení problémů, které se dají řešit pomocí grafů.

Algoritmy a časová složitost

Začneme úvodem do algoritmizace a časové složitosti. Nejprve si vybudujeme intuici za určováním složitosti základních algoritmů a poté si složitost zadefinujeme. Představíme si základní třídy složitosti, vysvětlíme si, co znamenají těžké problémy a co je to tedy jeden z problémů milénia: P vs. NP.

(Lineární) algebra

Budeme se zabývat obecnými matematickými vztahy, abstrakcí pojmů a vlastnosti elementárních matematických objektů jako jsou čísla, polynomy a matice. Seznámíme se s tím, co je to grupa, těleso a vektor. Ukážeme si, jak se generují prostory, počítá s konečnými tělesy a mnoho dalšího.