Putovní přednášky 2012
Témata přednášek

Během podzimu 2012 jsme přednášeli následující přednášky:

Obecná informatika

Jádro výuky informatiky na VŠ. Jaký je vztah mezi problémem, postupem jeho řešení (čili algoritmem) a programem. Jak porovnávat efektivitu algoritmů a proč je důležitá. Jednoduché algoritmy a jejich rozbor. Rekurze, třídění a určování časové složitosti.

Ke stažení: Prezentace Obecná informatika (PDF)

Lineární algebra

Lineární algebra, oblast vzniklá jako elegantní prostředek k popisování geometrie lineárních útvarů (bodů, přímek, rovin, …) v libovolněrozměrném prostoru. Ukázalo se ale, že její možnosti dosahují daleko dál. Vektorové prostory, lineární nezávislost, báze, …

Ke stažení: Prezentace Lineární algebra (PDF)

(Ne)bezpečnost v počítačových sítích

Stručný úvod do fungování sítě. Protokoly TCP/IP a ARP. Co je paket, jak data najdou svoji cestu k cíli a jak je útočník může zachytávat i měnit. Praktické ukázky hackování běžné sítě od MITM po převzetí (třeba emailového) účtu. Jak se tomu všemu lze bránit, pokud to vůbec jde.

Ke stažení: Prezentace (Ne)bezpečnost v počítačových sítích (PDF)

Hledání cest

Jak najít cestu ven z bludiště? A jak najít tu nejkratší? Podíváme se, jak takovou úlohu řeší člověk a jak počítač. Bludiště ale není jediný případ, kdy potřebujeme najít správnou cestu. Naučené algoritmy aplikujeme i na příkladech, které s hledáním cest zdánlivě nemají nic společného.

Ke stažení: Prezentace Hledání cest (PDF)

Závěrečný povídací blok o studiu nejen na MFF

Jaké je studium informatiky a jeho specifika na MFF. Teoretická versus praktická výuka a pro koho se která hodí. Rozdíly mezi MFF UK a FEL ČVUT, jak je vidí studentka obou fakult. Jaké je to s informatiky na trhu práce?

Ke stažení: Prezentace Blok o MFF (PDF)