Krutá Smršť Přednášek 2023
Materiály k přednáškám bez záznamu

Materiály k přednáškám se záznamy jsou v detailech záznamů přednášek. Zde jsou materiály k přednáškám bez záznamu.

Praktický úvod do Jekyllu [JEKYLL]

Chtěl sis někdy vytvořit vlastní webovou stránku, ale ručně psát HTML a CSS tě otravuje? Zajímalo by tě, jak z Markdownu generovat pěkně vypadající, databázemi a jinou havětí nezatížené webové stránky? Ukážeme si, jak si pomocí Jekyllu vytvořit, spravovat a v neposlední řadě také publikovat webovou stránku.

Bezpečnost umělé inteligence ("Pošlou nám počítače z budoucnosti nahého Arnolda Schwarzeneggera") [SAFE]

Umělá inteligence se k nám blíží každým dnem. S ní se ale blíží i spousta reálných rizik. Podívejme se společně na reálná nebezpečí, která s umělou inteligencí přicházejí a jestli jim dokážeme zabránit.

Obskurní způsoby komunikace ("Komunikace (potlesk)") [UGABUGA]

Co ovšem dělat, když selže páteřní síť? Jak navrhnout zprávu lidem a civilizacím, které nikdy nepotkáme? A jak poslat instrukce agentovi na druhé straně Lamanšského průlivu? O tom všem si něco málo povíme.

Hledáme jízdní řády a v jízdních řádech ("Do Třebové jste se dostali, tak teď ještě zpátky, tentokrát optimálně!") [TRAINS]

S jízdními řády veřejné dopravy se dá dělat mnohé, hlavně je ale používají k orientaci cestující. V této přednášce se zaměřím na to, kde potřebný dataset získat, jak ho předzpracovat a pak na rychlé algoritmy používané pro vyhledávání optimálních spojů (včetně zamyšlení nad definicí této optimality).

Povaha lidstva ("Je větší šance, že vás někdo okrade, nebo pomůže přes přechod?") [HUMANKIND]

Je člověk od přírody sobecké bezohledné zvíře, které myslí jen samo na sebe a jediné, co ho drží od bratrovraždy je společnost a její pravidla dodržována výhružkou trestu? Nebo vlastně každý miluje každého a těch pár projevů nenávisti je jen výsledek nekvalitního spánku pár rozmrzelých nešťastníků? Ponořte se s námi do spletitého světa lidské psychiky a s trochou štěstí se vynoříte o něco moudřejší.

Od umělého neuronu k ChatGPT [GPT]

Velké jazykové modely (Large language model, LLM) vyvolaly v posledním roce velkou bouři i mezi laickou veřejností. Jejich využití pro řešení všemožných úloh je vskutku impozantní. Na jednoduchých příkladech si ukážeme, jak funguje neuronová síť a jak se učí. Na řešení problému rozpoznávání obrázků (kde se to lépe ukazuje) si ukážeme základní koncepty a vývoj. Potom už přejdeme k jazykovým modelům. Představíme si, k čemu to vlastně bylo a je dobré, a ukážeme si několik vzorových úloh, na kterých se jazykové modely vyhodnocují, jako je například Winograd schema challenge.

Vysvětlíme si zásadní průlomy, které postupně vedly od jednoduchých jazykových nástrojů k nejnovějším systémům jako ChatGPT a GPT-4 - kódování vstupu pomocí word2vec a byte pair encoding, rekurentní sítě s attention, prompt engineering. Zmíníme si limitace současných LLM a nahlédneme do budoucnosti, jak se některé z nich možná budou řešit. Na závěr odstoupíme od čistě technického popisu a zamyslíme se nad vývojem a bezpečností AI.

Brýle: víc než jste chtěli vědět [BRYLE]

Jak fungují refrakční vady oka (tj. takové ty klasické problémy, které má spousta mladých lidí „od počítačů“), jak se měří a jak se řeší. Přednáška je z části teoretická a vysvětlující a z části slouží jako návod co dělat, když takovou vadu máte, a popisuje tipy z praxe co jsem musel zjistit tou těžkou cestou (jak v českém kontextu fungují různí lékaři, vyšetření, proces získání brýlí atd.). Na závěr se dotkneme dvou témat, která budí překvapivě silné emoce, a to jestli byste měli mít speciální brýle na počítač, a jestli je dobrý nápad objednávat brýle po internetu.