Jarní soustředění KSP 2024

Jarní soustředění se konalo od 4. do 11. května na Bělici poblíž Kaliště u Humpolce. Tentokrát jsme zavítali na Divoký západ.

Málokdo dokáže odolat šanci na nový život. Život plný dobrodružství a daleko od špinavé Nové Prahy. Proto jsme také ani my neváhali a vyrazili do nemálo proslulého městečka Hippo Creek, hned jakmile se rozneslo, že potřebují nové kolonisty. Chvíli po příjezdu nás z bezpečné vzdálenosti zkontrolovali místní a pomohli nám s byrokratickými procesy. Jakmile jsme se zaregistrovali jako plnohodnotní občané Divokého západu, vydali jsme se na cestu do Hippo Creek, kde měl náš nový život započít. Cesta byla plná překážek. Museli jsme porazit místní v jejich vlastní hře, ubránit se útoku krutých indiánů či se dokonce najíst jogurtu za nehumánních podmínek. Nakonec jsme se však bezpečně dostali až k našemu vysněnému cíli.

Ani jsme se pomalu nestihli rozkoukat, když v tom nás popadl zdejší šerif a v lehké opilosti Kofolou nám začal představovat rozmanité místní obyvatelstvo. Během jednoho večere jsme takto zvládli nasbírat podpisy od těch nejslavnějších na celém Západě a zjistit mnoho o našich spoluobčanech. Samozřejmě nejvíce jsme se těšili na světoznámou legendu Západu: Ksporra. O to větší zklamání však bylo, když jsme místo odvážného hrdiny spatřili pouze opilce, jenž se potýká s krizí středního věku. Přestože vše se zatím zdálo perfektní, všem bylo jasné, že místní dvojice banditů, Juan a Ejo, mají už zase v plánu něco nekalého…

Život na Západě není vůbec tak romantický, jak jsme si ho představovali. KSP dolarů je neustále málo a pracovních příležitostí pro programátory ještě míň. Proto, sotva 24 hodin od příjezdu, jsme se nechali najmout spolu s Ksporrem u místní dvojice banditů. Naše první práce byla obtížná, vyžadovala týmového ducha a nadání na práci s indiány. My samozřejmě, jakožto už zběhlí programátoři, máme obojí, a tak jsme úspěšně ukradli dýmku času z indiánského tábora. Ztráty na životech indiánů jsme přitom dokázali udržet na nižších desítkách.

Sotva jsme si po těžké práci pospali na přednášce, když banditi přišli s novým úkolem. Abychom dokázali úspěšně vykrást vlak místního ropného magnáta, museli jsme zjistit, kudy pojede. Naneštěstí rozpis vlaků je na Západě přísně střežené tajemství. Tak moc přísně střežené, že jsme si museli počkat na tmu, pod rouškou noci se pak vyhnout všem strážím a odemknout trezor. Sice to bylo o fous, ale nakonec jsme úspěšně unikli šerifovi i s jízdními řády vlaků.

Následující den jsme se vrhli rovnou do práce. Bandita, to je od přírody líný člověk, a co může, to si usnadní. Proto jsme chtěli popřeházet výhybky po trati tak, aby vlak se zlatem dojel přímo k nám do Hippo Creek. Avšak to se magnátovi moc nelíbilo. Poslal na nás svého nejvražednějšího zabijáka: Kofolového Joeho. I tak jsme přechytračili naše nepřátele a přesměrovali vlak do Hippo Creek.

Plánovat člověk může, jak chce, ale vždycky se něco pokazí. Když Ksporro s Juanem přišli na to, že jim chybí bomba, esenciální předmět celé loupeže, a že šerif bude zpátky ve městě za pět minut, nezbylo nic jiného než se pokusit bombu za tento krátký čas vytvořit. To se moc nepovedlo, alespoň ne na první pokus. Jakmile se šerif vrátil do města, Juan vykouřil dýmku času a měli jsme tak znovu pět minut na výrobu bomby. Po nespočtu pokusů jsme přeci jen vytvořili bombu a vykradli vlak.

Den potom se už banditi koupali v KSP dolarech a z nudy se předháněli, kdo postaví víc vesnic a měst. Mít vlastní město i s vlastní podobiznou ze zlata uprostřed je přeci sen každého bandity. Ksporro se těchto zbohatlických aktivit neúčastnil, raději se snažil rozklíčovat spisy zanechané magnátem ve vlaku se zlatem. Naše práce stále nebyla u konce.

Po tak obrovském úspěchu nás čekal zasloužený odpočinek. A to ve formě procházky po okolní divoké krajině. Bylo možné navštívit legendární místa na Západě jako je například Meziklasí či Národní památník odposlechu.

Dalšího rána Ksporro vítězoslavně odkryl magnátův plán. Jednooký zdejší magnát totiž chtěl odpálit několik výbušnin na strategických místech a dát tak do pohybu tektonickou desku. Dostal by se tak k bohatému ložiska ropy pod ní, ale za krvavou cenu. Několik tisíc zdejších indiánů by při zemětřesení nejen přišlo o domov, ale pravděpodobně i o život. A to Ksporro odmítal dovolit. Po krátkém přemlouvání byli i oba banditi na Ksporrově straně (i když možná z jiných důvodů než Ksporro). Vyrazili tak za guvernérkou pro pomoc při lokalizaci bomb. Ta souhlasila pod jednou podmínkou. Musíme ji nejprve pomoct znovu zprovoznit železniční síť, která byla před pár dny za záhadných okolností poničena.

Dalo to práci, ale síť železnic jsme přeci jen opravili. Teď bylo na čase se konečně vydat na hon po výbušninách. Díky Ksporrovu šarmu se povedlo přesvědčit šerifa, aby se přidal na naši stranu. Společně jsme odkrývali lokace dalších a dalších bomb. Jakmile jsme měli všechny, pustili jsme se do zneškodňování.

S úsvitem jsme měli už dávno hotovo. Teď už jen zbývalo postavit se ropnému magnátovi a jeho poskokům. Následkem toho se spustila taková přestřelka, jakou ještě na Západě neviděli. Kovbojové umírali po desítkách a kulky létaly všude (dokonce i za roh). Bylo to hořké vítězství, ale magnát byl přeci jen zabit a obyvatelstvo indiánů zachráněno.

Městečko Hippo Creek za odměnu pro své hrdiny uspořádalo velkou oslavu, kde bylo dost jídla, Kofoly i triček pro každého. Oba banditi ještě ten večer prohráli všechen svůj majetek u karet a navrátili se ke svým ilegálním kratochvílím. Ksporro se po splnění svého velkého úkolu mohl v klidu zase vrátit ke své Kofole a krizi středního věku. A my? My jsme hned další den vyrazili prvním dostavníkem pryč. Sice ani o dolar bohatší, než jsme přijeli, ale zato se spoustou nových zážitků.

Program a fotky

Den Dopoledne Odpoledne Večer a noc
Sobota Příjezd Cesta na objekt Seznamovačky
Neděle Týmové úkoly Přednášky Indiáni Přednášky Přednášky Plížička
Pondělí Přednášky Koleje Časová smyčka Přednášky Praktická cvičení
Úterý Přednášky Osadníci Přednášky Přednášky
Středa Výlety: dlouhý, střední Přednášky
Čtvrtek Železniční síť Přednášky Šifrovačka
Pátek Vysvětlení šifer Přednášky Blocky kovbojové Hostina Polární záře
Sobota Odjezd

Další fotky:

Stránky her:

Rozvrh přednášek

Den Dopoledne I Dopoledne II Odpoledne Večer
Neděle Kombinatorika
Martin „Medvěd“ Mareš
Textový editor Vim
Martin „Medvěd“ Mareš
Databáze a SQL
Martin „Medvěd“ Mareš
Průlet lineární algebrou
Adam Jahoda, Janek Hlavatý
Dynamické programování
Adam Jahoda
Intervalové stromy
Jirka Setnička
Základy programování
Honza Černý, Michal Kodad
Základy programování
Honza Černý, Michal Kodad
Základy programování
Honza Černý, Michal Kodad
Pondělí Parsing čili analýza textu
Martin „Medvěd“ Mareš
Linux pro uživatele
Martin „Medvěd“ Mareš
Vývoj software
Jirka Setnička
Datové struktury pro pokročilé
Jirka Setnička, Honza Kotovský
Základy programování
Honza Černý, Michal Kodad
Základy programování
Honza Černý
Úterý Objektově orientované programování
Michal Kodad
Hledání v textu
Kiki Prokopová
Grafy & algoritmy
Martin Koreček
Principy počítačů
Jirka Kvapil
Matematická analýza
David Klement
Visual Studio Code
David Klement
Umělá inteligence
Honza Černý
Treap (45min)
Michal Kodad
Linux pro správce serveru
Jirka Setnička
Grafy bez algoritmů
Ondra Chwiedziuk
Systém pro správu verzí Git
David Klement, Kristýna Petrlíková
Sítě a Internet
Jirka Setnička
Středa Programování v jazyce C
Jirka Kvapil
Herní algoritmy
Michal Kodad
Jak funguje ChatGPT
Honza Kaifer
Čtvrtek WTF is HFT
Honza Kaifer
Hackování webů
Jirka Setnička
Funkcionální programování
Jirka Kvapil
Pátek Python
Janek Hlavatý, Michal Kodad
LaTeX
David Klement, Kristýna Petrlíková
Těžké problémy
Martin Koreček

Soustředění podporovali tito sponzoři. Tímto jim velmi děkujeme.

RSJ Foundation Wincent