Jarní soustředění KSP 2013

První soustředění po konci světa se konalo od soboty 20. 4. do pátku 26. 4. v kempu Keramika, na břehu hracholuské přehrady.

Přehrady mají své drobné nevýhody, a tak jsme účastníky na soustředění přiváželi na loďkách. Potýkali jsme se s nespolupracující technikou, nakonec se ale všichni zdárně dostali do kempu. U večeře nás pak všechny přesvědčoval jakýsi Prorok, že se blíží konec světa a že nás čekají zlé časy. Tím jsme se ovšem nenechali zastrašit a hned po večeři jsme se začali seznamovat. Řada samozřejmě došla i na bezpečnost, organizační záležitosti a podobné nesmírně důležité věci.

Když jsme vyšli ven s plánem zahrát si hru, něco se pokazilo. Najednou kolem nás všechno vybuchovalo, záblesky se střídaly s ohromujícími ranami. Nikdo z nás pořádně nevěděl, co se děje, ale všem nám bylo jasné, že je to zlé. Nastala katastrofa! A přinesla s sebou konec světa, aspoň tak, jak jsme ho znali.

Děsivé záblesky zanechaly většinu z nás oslepenou. Pouze za pomoci ostatních smyslů a za zvuků nejrůznějších výstražných hlášení bylo potřeba splnit několik úkolů souvisejících s evakuací, a zejména se nakonec dostat do bunkru, což se nám po nočním přesunu podařilo.

Další den bylo potřeba postavit další přístřešky, neboť nás v bunkru bylo příliš mnoho. Všichni se vydali shánět materiál a peníze, aby si přístřešek mohli vybudovat. Ovšem jakmile se nám to povedlo, zjistili jsme, že se nám porouchaly nějaké součástky! Bylo potřeba honem sehnat návody na opravu a pak shánět nástroje, které byly zrovna k opravě potřeba.

Večer jsme se učili komunikovat i během hlučné práce na bunkru, konkrétně pantomimou se speciálními značkami, jíž se říká šarády. Pak jsme si přes nepříznivé podmínky dokázali udělat příjemnou atmosféru nad šálky lahodných čajů.

Odpoledne jsme bojovali o PET lahve, které se po katastrofě mohou hodit k mnoha různým účelům. Později jsme se vrhli na stavbu vorů ze získaných flašek a také na jejich testování. Ukázalo se, že vory typicky nezabrání bližšímu setkání s vodou, ale přesto s nimi jednotliví odvážlivci dokázali doplavat až na určené místo.

Jak šel čas, začala se nám rozmáhat demokracie, a tak jsme v úterý měli na výběr, co chceme dělat. Bylo možné se jen tak potloukat či spát, ale taky vyrazit na výlet na nedalekou zříceninu Buben nebo si jít pořádně zaběhat. Večer jsme pak v duchu toho, že každý má právo na svůj názor, diskutovali o několika palčivých tématech.

Jaké ale bylo naše překvapení, když do jedné takové diskuse vpadla ozbrojená skupina! Útočníci z bunkru tajemného Pana M zajali našeho vůdce a pokusili se pochytat všechny přítomné. Navzdory naší snaze jsme se jim bohužel nedokázali ubránit. A co hůř, zjistili jsme, že mezi námi řádí upír!

Roli zajatců jsme si tvrdě vychutnávali celý další den. Po ranním buzerování a spoustě práce jsme museli pro Pana M vyrábět elektřinu. Dále jsme pro něj testovali dopravní prostředek z dřevěné desky a PET lahví zvaný petboard.

Večer jsme ovšem měli chvíli pro sebe, a v té jsme si udělali týmovou algoritmickou soutěž, abychom trénovali naše mozky.

Soutěž nám myšlení vybrousila velmi dobře, a snad i díky tomu se nám večer povedlo přijít na možný způsob útěku. Cesta to byla dlouhá a náročná, někteří na ní potřebovali pomoc, ale nakonec jsme se úspěšně dostali ze zajetí pryč.

Další den jsme hlavně odpočívali po náročném útěku, několik statečných ale vytvářelo kulturní odkaz pro budoucí generace v podobě stop motion filmu. Ovšem večer, když už jsme měli zase dost sil, jsme se všichni sešli u slavnostní hostiny.

Tu noc ale vypršel čas, kdy jsme se v bunkru mohli ukrývat. Další den jsme se tedy rozloučili a rozprchli do světa. S nadějí, že se zase někdy sejdeme.

Fotky

Den Dopoledne Odpoledne Večer a noc
Sobota Příjezd, plavba Seznamovačky:
Kolečko, empatie, vyměňování
Katastrofa Hledání bunkru
Neděle Přednášky Stavění domků Hledání nástrojů Přednáška Šarády Čajovna
Pondělí Přednášky Koulovačka o PETky Stavba voru Přednáška Kulturní večer, divadelní scénky
Úterý Přednášky Volné odpoledne, výlet ke zřícenině, běhací výlet Diskusní kroužky Přepadení
Středa Přednášky Elektřina Petboard Přednáška Teoretická soutěž Útěk
Čtvrtek Volno, spánek Stop motion Přednáška Závěrečná hostina
Pátek Odjezd

Přednášky

Neděle Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Matematika náhody
Folwar
(poznámky k přednášce)
Dynamické programování
Kája
Derivace
Jenda
Programování v jazyce C#
Paulie
(poznámky k přednášce)
Python
Oggy, Karry
Od zdrojáku k programu
Medvěd
Pondělí Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Základy programování
Michal, Jirka
(poznámky k přednášce)
Teorie grafů
Medvěd
Integrály
Honza Kubálek
Dokazování
Paulie
(poznámky k přednášce)
Objektově orientované programování
Oggy
Hledání v textu
Karry, Medvěd
Kryptologie
Medvěd
Úterý Algoritmy a jejich složitost
Folwar
(poznámky k přednášce)
Základní algoritmy
Michal
(poznámky k přednášce)
Logické úlohy a informatika
Kája
Herní algoritmy
Paulie
(poznámky k přednášce)
Principy počítačů
Medvěd, Jirka
Jazyk SQL
Honza Kubálek
Středa Datové struktury pro začátečníky
Jenda
Grafy & algoritmy
Honza Kubálek
Jak vypadá řešení (základní obtížnost)
Folwar, Paulie
Teorie kombinatorických her
Paulie
(poznámky k přednášce)
Geometrie a počítače
Jirka
Jak vypadá řešení (vyšší obtížnost)
Kája
Sítě a Internet
Oggy
Základy webu
Karry
Čtvrtek Diskrétní matematika
Folwar
(poznámky k přednášce)
Datové struktury pro pokročilé
Kája
PHP
Oggy